Sistem de calcul. Algoritmică. Programare

Dezvoltarea informaticii actuale se datorează cercetărilor, rezultatelor şi experienţelor din domeniile sistemelor de calcul, algoritmicii şi programării, dar mai ales a interdependenţei acestor domenii prin aşa-numita triadă:

sistem de calcul – algoritmică – programare

La baza acestei interdependenţe se află conceptul de algoritm, concept ce a construit  pentru om o nouă filosofie: gândirea algoritmică. Această gândire algoritmică a facut posibilă apariţia şi dezvoltarea Tehnologiei Informaţiei (IT) ce reprezintă de fapt implementarea filosofiei procesării, gestionării şi comunicării informaţiilor.

Întâmplător sau nu, deceniul 7 al sec. XX a fost deceniul marilor schimbări în domeniul informaticii şi al sistemelor de calcul:

Toate aceste aspecte au fost şi sunt într-o interdependenţa continuă ţinând seama de particularitatea informaticii care oferă sisteme de calcul performante şi produse-program competitive în rezolvarea problemelor. Utilizarea eficientă a sistemelor de calcul şi a produselor-program reclamă o instruire continuă, atât pentru informaticieni-programatori, cât şi pentru utilizatori.

Gîndirea algoritmică trebuie să se aiba în vedere în instruire, şi atunci când se invaţă algoritmică (metode şi tehnici), şi atunci când se invaţă programarea (limbaje de programare). Practica instruirii elevilor şi studenţilor a demonstrat că invăţarea unui limbaj de programare este, în general, mai uşoară decat invăţarea elaborarii algoritmilor (algoritmică). Acest lucru se poate justifica prin faptul că elaborarea unui algoritm este echivalentă cu implementarea (reprezentarea) raţionamentelor (procese demonstrative) deduse din metode şi tehnici utilizate în rezolvarea unei probleme. Rezolvarea problemelor necesită nu numai cunoştinţe clare şi precise, dar şi capacitate de sinteză şi control şi mai ales capacitate de creaţie. Dacă vrem să facem o analogie, un programator poate fi compozitorul ce realizează o lucrare muzicală.

Succesele unui programator depind de cunoaşterea foarte bine a programării într-un limbaj de programare modern, dar mai ales depind de bogatia şi stapanirea cunoştinţelor în elaborarea algoritmilor. Şi mai este ceva: experinţa acumulată în activitatea de rezolvare a problemelor prin formarea unei gândiri algoritmice solide şi consistente.

teza_congruenta

This entry was posted in Pascal, Programming and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.