Teză de licenţă. Admiterea la universitatea. Aplicaţie.

Admiterea se va efectua în bază de concurs care are drept scop selectarea candidaţilor pe criterii de cunoştinţe şi aptitudini.

Dat fiind faptul că examenele de finalizare a învăţămîntului preuniversitar (liceu, şcoală medie de cultură generală), sunt cu funcţii de evaluare/certificare şi selecţie pentru treptele ulterioare de învăţămînt, admiterea la facultate se va realiza în baza rezultatelor atestate de către candidaţi la examenele de bacalaureat sau de absolvire a şcolii medii de cultură generală.

Organizarea concursului unic de admitere (cu finanţare bugetară şi prin contract), cu înmatricularea în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor se va efectua în limita numărului de locuri stabilite pentru fiecare specialitate.

Înmatricularea la locurile prin contract cu achitarea taxei de studii se va realiza din rîndul candidaţilor la admitere situaţi sub ultimul admis la locurile finanţate de la buget, în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs.

Candidaţii au posibilitatea să opteze la admitere pentru 3 specialităţi, din acelaşi domeniu de formare profesională sau din domenii diferite. Metodologia respectivă asigură acces liber şi echitabil la studii superioare pe bază de merite pentru diferite categorii de candidaţi.

În acest scop Ministerul Educaţiei elaborează Regulamentul de admitere care stabileşte cote de înmatriculare pentru candidaţi în funcţie de tipul instituţiei absolvite /actul de studii, după mediul de reşedinţă, limba de instruire. Cota pentru fiecare categorie se stabileşte în funcţie de ponderea acesteia în numărul total de candidaţi în anul respectiv.

În anul trecut deţinătorii atestatului de studii medii de cultură generală au avut acces la învăţămîntul superior, cota-parte la admitere la învăţământul de zi pentru această categorie va constitui 15 la sută din numărul total de locuri. Cota deţinătorilor diplomelor de bacalaureat a constituit respectiv 75 la sută din numărul total de locuri, iar pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate care solicită specialităţi/ domenii din formare profesională conform profilului studiat în colegiu –10 la sută.

În anul trecut, ca şi în ceilalţi ani, unor categorii de candidaţi li se acordă facilităţi pentru a fi înmatriculaţi. S-a stabilit cota de 15 la sută din numărul total de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară, pentru anumite categorii defavorizate de candidaţi, inclusiv:

a) copiii orfani şi copiii rămaşi fără îngrijirea părinţilor, cu statut de copil orfan;
b) copiii invalizi de gradele I şi II;
c) copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale;
d) copiii ai căror ambii părinţi sînt invalizi;
e) copiii ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, în războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl; militarii, participanţi la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;
f) copiii din familiile cu trei şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinere;
g) absolvenţii şcolilor din localităţile de est ale republicii şi din mun. Bender, care au studiat conform programelor de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova;
h) copiii ţiganilor;
i) tinerii care au îndeplinit serviciul militar în termen.

Înscrierea la cota de 15 la sută se efectuează la solicitarea candidaţilor.

În categoria candidaţilor care beneficiază de prioritate la înmatriculare la specialităţile domeniului Ştiinţe ale educaţiei au fost incluşi copii din familii de pedagogi (ambii părinţi pedagogi sau unul, în cazul candidaţilor din familii monoparentale).

De asemenea premianţii olimpiadelor internaţionale şi naţionale vor beneficia de facilităţi la înmatriculare în instituţiile de învăţămînt superior. Astfel, deţinătorii premiilor de gradele I-III (diplome şi medalii de aur, argint, bronz) la olimpiadele internaţionale la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţământ din ultimii trei ani vor putea solicita înmatriculare la specialitatea/domeniul de formare profesională solicitat.

Pentru prima dată anul acesta a fost organizat concursului republican „Cel mai bun elev inovator”. Premianţii concursului, de rînd cu deţinătorii premiilor de gradele I-III la olimpiadele republicane, la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţământ din anul admiterii, se vor înmatricula, la solicitare, la specialitatea/ domeniul de formare profesională, corespunzătoare disciplinei la care au fost premiaţi.

Teza admitere.doc

This entry was posted in Baze de date, Informatica aplicata, Teze and tagged , , , . Bookmark the permalink.